Витонченість в кожній деталі, або чому Bentley стало еталоном краси

25.10.2019

Говорячи про автомобілі люкс-класу, одним з перших на думку спадає британський Bentley. Така закономірність звична, адже компанія входить в ряд найбільш відомих та багатих автомобільних виробників в світі. В чому ж секрет успіху британців? Відповідь на це запитання дав головний інженер компанії Рольф Фреч: “Ми збираємо автомобілі на 95% вручну, саме тому їхня вартість завжди виправдана”. В виробництві компанія використовує й запрограмованих роботів, які виконують найбільш грубу роботу. Щодо ювелірної частини — за неї беруться найкращі майстри зі світу людей.

Дотошність політики компанії буде зрозумілою під час першого етапу — виготовлення кузову. Щоб отримати цілісний крій корпуса, майстри використовують вищезгаданих роботів зі спеціалізованим софтом, які не мають права на помилку. Справа в тім, що погрішність в один міліметр вже рахуватиметься браком.

Bentley творять справжнє мистецтво. Кожна деталь їхніх автівок оточена величезною кількістю уваги. Так для обшивки одного руля в майстра йде біля п’яти годин. Використовується тільки шкіра биків, вирощених в Баварії або Скандинавії. Для чого така примхливість? Справа ховається в гормонах, які напряму пов’язані з запахом та рівнем якості. В середньому на обшивку одного салону потрібно від одинадцяти до двадцяти шкур, в залежності від моделі автівки. Перед тим, як потрапити до рук майстра, шкіра проходить скрупульозну перевірку — сходять на нівець подрапини й шрами, залишені батагом за життя тварини. Для того, щоб обшити один салон, потрібно близько тридцяти семи годин.

Перш ніж дерево потрапить до салону тої чи іншої автівки, воно повинно пройти ряд процедур: від технічних до художніх. На відшліфований брусок накладається вінір, після чого лакується в п’ять слоїв. Брусок запекають в печі протягом трьох наступних днів, згодом ж його полірують і замальовують дефекти.

Ситуація зі значком ще більш цікава. Справа в тому, що емблеми Bentley є різними для різних серій. Крилаті сторони не є симетричними, а кількість пір’їв в них не є одинаковою.

Bentley любить власну дотошну дивакуватість. Двері компанії завжди відчинені для ексклюзивних замовлень. Свого часу в цьому переконалась королева Єлизавета ІІ, яка попросила обшити салон тканиною замість шкіри, а також змінити емблему на фігурку Георгія Побідоносця.

Суттєву долю уваги розробники Bentley приділяють і колірній гаммі. Для фарбування салону вони використовують 24 кольори, доповнюючи їх дванадцятьма варіантами шпонування.

В комп’ютеризованому арсеналі автомобілей Bentley теж відчутно дух педантичності. Моделі можуть похвалитись об’ємним набором систем-помічників, які розподіляються на міські й позаміські. Присутня система аварійного гальмування, система контролю пішоходів, система розпізнавання дорожніх знаків, адаптивний круїз-контроль. Також ви зможете зустріти датчики смуги, систему нічного бачення і навіть проекціонний дисплей!

Bentley знає толк в різноманітності. Відтак модель Continental GT зустрічає покупців сімнадцятьма варіантами кольорів кузова й п’ятнадцятьма варіантами колірної обробки салону. Примхи для них — всього лише гра, де ніхто не може програти.