Перший спорткар від компанії Smart

17.11.2017

Компанія Smart ніколи не зупинялась на досягнутому. Вона постійно піддає модифікації свої автомобілі, знаходячи нове й нове натхнення. Розширюючи асортимент своєї продукції, компанія приваблює до себе все більше покупців. Чи піар хід це, чи дійсно авторів періодично відвідує муза – ми дізнаємось прямо зараз.

Сьогодні ми поговоримо про перший спортивний автомобіль від компанії Smart. Він гордо носить назву Smart Roadster. Ми заздримо тим, хто бачить цю модель вперше, адже вона вражає в саме серце, залишаючи тільки приємні та феєричні враження. Автори автомобіля ні на секунду не забули про те, що вони творять мистецтво. Про це говорить неперевершений дизайн цієї автівки, який був навіяний майстрам 60-ми роками ХХ століття. Ми можемо провести певну аналогію з британськими родстерами тих років, знайшовши багато спільного. Якщо взятись до асоціацій, цей автомобіль нагадує тарантула: низька посадка, нетрадиційні фари, мов зловісні очі, виблискують в темряві, впертий і незворушній погляд в саму глубину вашої натури.

Виробництво Smart Roadster почалось в 2003 році й закінчилось в 2006. За три роки компанія встигла випустити 43 тисячі автомобілів, тож ця автівка є справжнім ексклюзивом. Останній Smart Roadster, знятий з конвеєра, зараз знаходиться в почесному музеї Mercedes-Benz.

Автомобіль має цікаву й безпечну конструкцію. Він побудований навколо захисної капсули зі сталі під назвою Tridion. Дякуючи їй, модель отримала чотири зірки з п’яти можливих після краш-тесту. Пластиковий кузов тут більш ніж оправданий. Якщо ви не вірите в статистику й вважаєте, що такий кузов аж ніяк не здатен захистити вас при дорожньо-транспортній пригоді – ви глибоко помиляєтесь. Автомобіль напічканий різноманітними активними й пасивними системами безпеки, виготовлений з геніальністю інженерної думки. Навантаження на нього розраховано до дрібниць, а алюмінієві підсилювачі в дверцятах більш ніж оправдані. До того ж – автомобіль дуже дешевий в експлуатації. Навіть якщо б сталась певна дорожньо-транспортна пригода, заміна пластикового кузову абсолютно не вдарить по вашій кишені.

Багато експертів, роблячи тест-драйв даної моделі, встигали розчаруватись в ній. «Який же це в біса спорткар?» - задавались вони риторичним запитанням, але через найменший відрізок часу змінювали її. Smart Roadster незвичайний у всьому. Якщо ви думаєте, що справжній спорткар – це тільки швидкість, тоді це авто продемонструє вам інші показники автомобілів такого типу. Модель славиться своєю енергійністю й невичерпним потенціалом: цей автомобіль дозволяє своєму власнику обійти будь-які затори, відчути поїздку якомога краще, по-справжньому зрозуміти всю динаміку й інерцію, ввійшовши з нею в танок. Поїздка на такому авто щоразу приносить море вражень навіть справжнім експертам. На відміну від тяжких і громіздких спорткарів, Smart Roadster демонструє легкість і впевненість.

Smart Roadster пересувається завдяки трьохциліндровому двигуну з робочим об’ємом в 698 куб. см. і потужністю в 60 кінських сил. Варто зазначити, що різні версії цього автомобіля демонструють нам різні показники: від 60 кінських сил, до 218. Важить таке авто рівно 650 кілограмів. Мандрує на дисках з діаметром від 15 до 17 дюймів. Машина має бортовий комп’ютер, який значно спрощує життя водія. Така річ показує оберти двигуна, швидкість, температуру, показник шляху, показник заправки в літрах, середню витрату палива, середню швидкість шляху, моментальну витрату палива, дистанцію, секундомір, журнал шляху, дату та час. Автомобіль має прекрасну інформаційну панель, від якої ви будете в захваті.

Окремо варто поговорити про коробку передач на шість скоростей. Вона більш ніж незвичайна, однак – чи оправдовує вона себе? Коробка передач Smart Roadster виготовлена на подобі боліду Формули-1, має кнопку запуску двигуна Start\Stop, з якої все й починається. Автомобіль обладнаний електричним щепленням й роботизованою коробкою передач, яка перемикає швидкості власноруч. В деяких моделях вона може бути змінена. Комусь до вподоби робота такого робота, а хтось встиг зненавидіти її. Яку ж позицію займете ви?

Автомобіль Smart Roadster виконаний в дусі мінімалізму. Ані в зовнішньому дизайні, ані всередині цієї автівки ви не зможете знайти нічого зайвого. Тут все стоїть на своїх місцях, стрімко виконуючи свою функцію. Сидіння дуже зручні, обшиті якісною шкірою, бокові стійки обшиті алькантарою, встановлена високоякісна музична система. Також автомобіль має достатньо місця в салоні, хоч зовні виглядає більш ніж компактно.

Smart Roadster – це кабріолет. Його дах має типовий електризований механізм, який відкидає центральну частину даху в спеціальне місце багажника. Після цього ви акуратно знімаєте бокові частини, які складуєте до багажника. Але якщо погода надворі аж надто британська, варто тримати голову, як і ноги, в теплі. Цей автомобіль більш ніж економний – він витрачає всього лише 6 літрів бензину на 100 кілометрів.

Можливо, Roadster поступається швидкістю, однак аж ніяк не поступається зручністю, економністю, стилем, енергійністю, динамікою, незвичайністю й оригінальністю. Цей автомобіль досі закохує в себе, тож не бійтесь потрапити під його звабливі чари, адже ви відкриєте для себе щось абсолютно нове, цікаве й недоторкане.